Rezultati tekmovanja-recitiranje števila PI

Z veseljem vam sporočamo, da smo na naši šoli dobili prvo zmagovalko v recitiranju decimalk števila PI izmed tekmovalcev iz matične in podružničnih šol. To je učenka Taja Omanovič iz 5. a z 210 decimalkami. Sledi ji Carolin Šušterčič iz 5. a z 155 decimalkami in Urh Cerec iz 5. b z 106 naučenimi decimalkami.
Naslednji teden držite pesti za naše Pi-jevce, saj se bodo pomerili še z drugimi učenci na Dnevu števila PI v Ljubljani.

Čestitke vsem udeležencem!

OBVESTILO – IKT DNEVI – VARNI INTERNET za učence od 6. do 9. razreda

V tem tednu od ponedeljka do srede, bodo za učence od 6. do 8. razreda, organizirani IKT dnevi – Varni internet. Učenci 9. razredov pa bodo imeli IKT dan 4. 4. 2023.

Preko delavnic, ki jih vodijo zunanji izvajalci iz organizacije Varni internet, bodo učenci:

 • spoznali kaj se dogaja v ozadju digitalnih sledi, ki jih puščajo na družbenih omrežjih in kako to vpliva na kvaliteto njihovega življenja v sedanjosti in prihodnosti;
 • razvijali kritičen pogled na različne načine uporabe družbenih omrežij;
 • dobili vpogled v stopnjo lastne varnosti pri uporabi družbenih omrežij;
 • seznanili se bodo z najpomembnejšimi vidiki zagotavljanja varnosti na družbenih omrežjih;
 • opolnomočili se bodo za konstruktivno reševanje neprijetnih situacij na družbenih omrežjih;
 • spoznali kako ravnati v primeru težav na spletu in na koga se lahko obrnejo;
 • spoznali pojem spletnega nasilja in kako se nanj odzvati;
 • spoznali kakšna so enostavna in zapletena gesla.

Internet je za otroke privlačno, zanimivo, poučno, razburljivo … pa tudi NEVARNO OKOLJE. Da bo uporaba interneta in njegovih storitev vsem v korist in veselje, je potrebno poskrbeti za ustrezno varnost in z osnovami varne rabe naprav in spleta seznanjati otroke na vseh stopnjah razvoja. Gre za temo, o kateri se je potrebno z otroci večkrat pogovarjati.

Pomembno je, da otroke učimo o pravilni rabi spleta ter o pasteh, ki se skrivajo na spletu tako v šoli, kot tudi doma, saj otroci večino časa preživijo na svojih napravah po pouku. Šolska pravila namreč prepovedujejo uporabo IKT, razen v izobraževalne namene skladno z navodili strokovnih delavcev.

Starši, pripravili smo vam nekaj spletnih povezav, kjer lahko najdete veliko informacij o varni rabi interneta in spletnih naprav. Predlagamo, da jih ob različnih situacijah večkrat posredujete svojim otrokom, ves čas pa jim bodite z ustrezno uporabo tudi sami dober zgled.

 

 • Safe.si: točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje: https://safe.si/

 

 • Če na internetu zaslediš neprimerne posnetke, spolno izkoriščanje otrok, žaljiv/sovražni govor, to lahko prijaviš na Spletno okohttps://www.spletno-oko.si/
 • Pri težavah z odvisnostjo (od interneta) in vseh drugih težavah lahko otroci poklepetajo s svetovalci na TOM telefonu na št. 116 111 ali na spletnem mestu http://www.e-tom.si/

Beseda ravnatelja pred počitnicami

Spoštovani starši, dragi učenci,

 

Po prvem ocenjevalnem obdobju je pred nami nekaj prostih počitniških dni, za katere sem prepričan, da jih boste dobro izkoristili. Vreme se bo kot kaže držalo, zato velja počitnice preživeti aktivno, zunaj na svežem zraku. Zima ponuja obilje aktivnosti, od smučanja, sankanja, do hoje v naravi. Velja izklopiti računalnike, mobiteli naj ostanejo v predalih, nadihajte se svežega zraka. Na tak način se boste najbolje pripravili na drugi del šolskega leta, ki bo letos nekoliko daljši kot običajno. Nekateri ste dosegli res odličen uspeh v prvem delu letošnjega šolskega leta, za kar vam čestitam, v upanju, da boste tako uspešni tudi v drugem delu, drugi niste dosegli zastavljenih ciljev. Želim vam, da bi jih boste v drugem delu. Vsem vam pa želim prijetne, aktivne in doživete počitnice.

Primož Jurman, ravnatelj

Zimska šola v naravi 7. razredov OŠ Preska in POŠ Topol

V ponedeljek smo se z avtobusom izpred naše šole odpravili v Kranjsko Goro. Med potjo smo se na hitro ustavili na počivališču, nato pa urno odbrzeli do smučišča, saj smo želeli čim prej začeti smučati. Najprej smo se razdelili na štiri skupine in smučali do 13. ure. Po smučanju smo odšli v hostel Snežinka in se porazdelili po sobah s pogradi. Potem smo šli na kosilo, nato smo imeli eno uro za odmor. Sledilo je sankanje na kranjskogorskem smučišču in spet vrnitev v hostel, kjer smo se umili in šli po večerji že kar spat. No, saj ne, kajti do polnoči smo se pogovarjali. To učiteljem ni bilo všeč. No, saj naslednje dni do petka je bilo bolje. Šli smo tudi teč na smučkah, na sprehod do jezera Jasna, ogledali smo si film in se igrali družabne igre. Enkrat smo se razdelili, in sicer so punce šle teč na smučeh, fantje pa smo šli pokurit energijo na večerno sankanje. Pa še to, seveda, vsi skupaj smo praznovali sošolkin rojstni dan – po kosilu smo ji pripravili zabavo in se imeli zelo lepo. Sijalo je sonce, večini pa je bilo najbolj všeč smučanje. Kdaj gremo spet?

Povratek s ŠVN v Kr. Gori

Spoštovani starši,

 

sporočamo vam, da imamo jutri odhod avtobusa iz Kr. Gore ob 14.00 uri in ne ob 13.30 kot je bilo planirano. Prihod pred Oš Preska bo okoli 15.15 do 15.30 ure, če bo promet ok. V primeru zastojev vas o tem nemudoma obvestimo preko e-pošte.

 

S pozdravi z Jasne.

Obvestilo o delu pred šolo

Obveščamo vas, da bo zaradi polaganja optičnega kabla od cestnega jaška do omarice na Osnovni šoli Preska, od srede 25.1. do ponedeljka 30.1.2023 moten promet na Preški cesti.

Vodstvo šole

Mitja Hočevar Novice, OŠ Preska, Vse